Tank G5 Glenlivet

glenlivet1Glenlivet2


Zaterdag 30 juni 2012 hebben we op Pondfarm, in St-Juliaan, een stuk rupsband van een tank uit de Eerste Wereldoorlog gevonden bij werkzaamheden op een akker bij onze hoeve. Zoals jullie al wel gelezen hebben heb ik een eigen museumpje samengesteld en deze behoorlijk utzonderlijke vondst zal daar dan ook een prominente plaatskrijgen.
Nog dezelfde dag vroegen we Johan Vanbeselaere van de 'Ypres Salient Tanks' uit Poelkapelle om advies. We wilden zeker zijn of het hier wel echt om een stuk van een tank uit de 'Grote Oorlog' ging, en indien zo, of er eventueel meer informatie over dit specifiek exemplaar te vinden zou zijn. Gezien de locatie van de vondst immers gedocumenteerd is, leek ons dat een serieuze kans te maken.
Glenlivet 3Nog dezelfde avond vonden we op luchtfoto’s en loopgraafkaarten een kandidaat-tank die in aanmerking kwam. De volgende dag hadden we via GPS coordinaten behoorlijk veel zekerheid dat het wellicht gaat om een stuk van een tank die over de Steenbeek raakte op 31 juli 1917 bij de eerste grote aanval tijdens de 3° Slag van Ieper, nl. de G5 Glenlivet. Dit was een zgn. vrouwelijke tank van het Britse G-tankbattalion die langs de Hanebeek aan het patrouilleren was maar vast raakte nabij Border House en er werd achtergelaten nadat hij een voltreffer kreeg. Daardoor is deze tank op latere luchtfoto’s ook nog op te merken. In dergelijke materie is er echter nooit zomaar direct 100% zekerheid. Dat het restanten zijn van de rupsbanden van zo’n Britse tank is echter overduidelijk. Verder onderzoek moet nog meer uitsluitsel geven maar alles wijst in de richting van dit onfortuinlijk landschip, zoals de eerste tanks genoemd werden. Op de bovenstaande foto zie je Stijn & Johan van de Ypres Salient Tanks.
Twee weken later na de vele grote regenbuien vonden we nog een tweede overblijfsel van de tank. Mijn vader had het bij toeval zien liggen en herkende er dezelfde klinknagels op als deze op de rupsband. Het stuk, een deksel, was blootgespoeld door de vele regen in een waterputje op het land. Deze vondst is een zijplaat afkomstig van de achterkant van de tank, daar waar de rupsband over heen liep (links of rechts van de tank, maar dat moet nog bevestigd worden). Deze plaat zal hoogstwaarschijnlijk van dezelfde tank, de G5 Glenlivet, geweest zijn. Johan Vanbeselaere van de ‘Ypres Salient Tanks’ kwam opnieuw een kijkje nemen samen met Dirk Vinck die het chassis heeft getekend van de replica tank die ze te Poelkapelle aan het reconstrueren zijn. Zij konden aan de hand van een technisch plan vaststellen dat het om een origineel deel van een tank gaat. (zie foto). Op de bovenstaande foto zie je v.l.n.r. Brecht Simoens (goeie vriend van Stijn), Stijn, Dirk en Johan bij de tankvondsten.

De foto's (oud en nieuw) van de vondsten kunt u HIER vinden.

glenlivet4

Uit nieuwsgierigheid hebben we een bezoek gebracht aan de tank replica die in Poelkapelle wordt gereconstrueerd om onze originele stukken eens naast hun chassis te leggen en te zien of deze erop passen! Onze verwachtingen werden niet teleurgesteld, alles paste perfect! De stukken die we vonden, zullen op de manier die je op de foto ziet, worden opgesteld in mijn museumpje. V.l.n.r. Johan Vanbeselaere, George Buyze, Dirk Vinck, Stijn P.

Glenlivet5

Bezoek ook de website  en facebook van de tank!