Ik ben Stijn (°1988), woonachtig te Langemark-Poelkapelle. Ik studeerde 6 jaar elektriciteit aan het V.T.I te Ieper en een 7de specialisatiejaar aan het V.T.I te Poperinge. Ik studeerde af in juni 2007, waarna ik bij een verlichtingsbedrijf aan de slag ben gegaan. Mijn hobby’s zijn: het verzamelen van oorlogsmateriaal en oude postkaarten uit wo1, vrijwilliger bij ‘Westhoek Verbeeldt', één van de bouwers aan de replica tank van Poelkapelle, interesse in de ruimtevaart (Paraboolvlucht sept. 2006, zie website: Gravitation Sound).
Ik ben opgegroeid op een boerderij die zich tijdens de 1e wereldoorlog midden in de frontstreek bevond. De hoeve werd in die tijd door de Engelsen als codenaam tot de ‘Pondfarm’ vernoemd. Het is de streek waar toen veel gevechten plaatsvonden, het slagveld rond Ieper, het hart van ‘Flanders Fields’. Daardoor is mijn eerste hobby ontstaan: ”het verzamelen van oorlogsrelieken”. Op school, in 2000 moest ik een werkje maken over de oorlog, de keuze lag voor de hand: “de Pondfarm” natuurlijk & als gevolg van dit werkje ben ik mijn website gestart! Sinds 2003 ben ik dan officieel begonnen met verzamelen van oorlogsrelieken, alles wat we vonden tijdens het ploegen of met behulp van metaaldetectie ben ik gaan inventariseren, d.w.z. foto’s nemen en alles sorteren op datum. We vinden onder meer van verschillende nationaliteiten: geweren, bajonetten, schopjes, kogels, knopen, riembeugels. Gevaarlijke munitie uit de oorlog wordt door DOVO(*) één of meerdere keren per jaar opgehaald in de streek, zo ook bij ons thuis. (* Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Van Ontploffingstuigen).
Hier zie je een foto van mezelf aan de schachtmond van de Vampire Dugout in Zonnebeke. Dit was een ondergrondse tunnel met een diepte van +- 11 meter dat gebruikt werd als hoofdkwartier door de Britten tijdens wo1. Als je bezitter was van het boek ‘Beneath Flanders Fields’ kon je de schacht afdalen. Ik herinner me nog de kaarsjes aan de balken, de schopjes aan de muur en vooral het water dat snel steeg binnen het kwartier. Meer over de Vampir Dugout kunt u hier terugvinden: www.polygonwood.com.
De collectie bevindt zich in één van de eerste huisjes die na de oorlog werden gebouwd in 1921. In dat huisje woonde aanvankelijk de landbouwer Arsène Marant die in 1927 verhuisde naar de nieuwgebouwde hoeve, daarna woonden er de hoevewerknemers. Door iedere zondag te gaan zoeken op de velden naar oorlogsbuit, verdienden deze mensen soms meer dan een maand loon! Het huisje is klein en oud, het heeft een houten plafond, oude deuren & muren, oude houten trap. Hierdoor vatte ik toen het idee in 2006 om hier mijn wo1 collectie te beginnen maar ook om er de antieke spullen die zich op de zolder bevonden, terug te plaatsen vb. de oude Leuvense kachel, stoeltjes, paardengarelen, oude strijkijzers, wafelijzers.
In juni 2012 werden bij toeval in twee weken tijd twee stukken van een tank uit de Eerst Wereldoorlog ontdekt in de omgeving van onze boerderij: een stuk rupsband en een stuk zijplaat van de achterkant van een mkiv tank. Ik vroeg Johan Vanbeselaere van de ‘Ypres Salient Tanks’ om advies want ik wilde zeker zijn of het hier wel echt om een stuk van een dergelijke mkiv tank ging. Door deze vondsten ben ikzelf wat meer in het onderwerp 'tanks' verdiept geraakt en mocht ik me aansluiten bij de tankgroep waar er een project bezig was om een replica tank te bouwen. Ondertussen hebben we de tank volledig opgebouwd en zijn we al veel er op uit gereden! Zie hier onze tankwebsite: www.tankpoelcapelle.be
De Private Pondfarm Collectie & tank is enkel te bezoeken op afspraak.
Harry Patch in Langemark (Sept. 27 2008)
Henry John Patch of "Harry" Patch (°17 Juni 1898)
(De laatste Engelse Wo1 veteraan, overleden op 25 Juli 2009, leeftijd 111j)
Het is de wens en ambitie van de familie Butaye dat bezoekers elkaar met wederzijds liefde en respect ontmoeten en verbroederen. Iemand die een bezoek brengt aan de Pondfarm neemt een herinnering mee die indruk maakt vanuit de geschiedenis maar we geven ook perspectief en inspiratie mee voor de toekomst. Het logo bevat de kleuren van de 4 symbolische bloemen uit wo1. Wit: Belgische margeriet; lichtblauw: duitse vergeet me nietje; rood: britse poppy; paars: franse korenbloem