Borderhouse

centerborderhouse

 

luchtfoto

 

 


Borderhouse (of Prinzenhof in het Duits) is een boerderij die tijdens de oorlog volledig vernield werd en sindsdien niet meer werd heropgebouwd. Dit is zo goed als onbekend nu. Borderhouse was gelegen tussen Pondfarm en Sint-Juliaan.
Voor de oorlog woonde Arseen Marant op Borderhouse, maar na de oorlog keerde de landbouwer van de Pondfarm niet meer terug. De landeigenaar besloot dan slechts één boerderij herop te bouwen voor Arsène Marant en dat werd Pondfarm (zie onderstaande luchtfoto, hier kan je nog de sporen van de oude boerderij terug vinden).
Hier stond 1 van de 3 grote versterkingen nabij Pondfarm: Kazerne 1 Graf Haeseler met zijn 40m lengte en 6m breedte. Nu zijn er nog altijd restanten van terug te vinden.
De naam Borderhouse wijst wellicht op het feit dat deze boerderij op de uiterste grens van Sint-Juliaan lag. De Fortuinhoek behoorde in die tijd nog tot Zonnebeke . 'Prinzenhof' was de Duitse benaming. Die naam kan verwijzen naar de omwalling van de de boerderij. Die omwalling was zo'n 5m diep. Ook kan het uitzicht van de boerderij iets kasteelachtigs hebben gehad.
Nu is er een wijk te Noorden van Prinzenhof met Prinsenhofstraat als hoofdstraat. De fundatie's van heel wat huizen daar, zijn opgevuld met bunkerstenen die restanten zijn van de bunkers nabij Pondfarm.

 

wijk

De soldaten deden er 6 weken over om van de Pondfarm naar Borderhouse door te stoten. 

Borderhouse2Door deze luchtfoto kun je begrijpen waarom?!!
 
 
 

In 2005 kregen we bezoek van Michael Ward uit Engeland. Hij deelde ons mee dat zijn grootvader, Charles Sydney Ward, op Borderhouse gesneuveld was op 27 jarige leeftijd. Hij staat vermeld op de Menepoort in Ieper als vermiste soldaat. In 2007 is hij zijn grootvader komen herdenken met een poppy krans. 2007 was het jaar van de 90e herdenking van de 3e slag van Ieper, de slag van Passendale. (Zie Pondfarm bezoeken)

Michaelward
 
 
 
Charles Sydney Ward van het Cambridgeshire Regiment,
gesneuveld op 31 julli 1917
 
sidneyward