Robert Breyne

RobertBreyne

 


Als kleine jongen verbleef ik vaak bij mijn grootvader. Hij leerde me de liefde voor de natuur en vooral iets kostbaars, wat ik toen minder begreep : de waarde en respect voor zuiver water en voedsel. Vandaag begrijp ik het ten volle!
Hij vertelde geen heldhaftige verhalen, maar praatte steeds over het belang van vertrouwen en vriendschap. Net zoals tussen frontsoldaten onderling. 

Op 17-jarige leeftijd verliet hij zijn dorp in de Kempen om via Nederland en Engeland aan het front in Flanders Fields vier jaar lang te gaan vechten in alle ontbering.  Zolang hij leefde was 11 november 'zijn feestdag' , hij noemde het de mooiste dag uit zijn leven.
Ondanks een zware longziekte ten gevolge van de gasaanvallen, heeft hij het leven zo normaal mogelijk verder gezet.
lamp2

Vijf jaar geleden ben ik met mijn dochter steeds ter gelegenheid van mijn verjaardag, enkele dagen op pad om de frontlijnen te gaan verkennen van Nieuwpoort (België) tot Verdun (Frankrijk).  Op deze routes vind je de onwaarschijnlijke waanzin terug van deze oorlog . Onbeschrijfelijk !
Naast ontelbare kerkhoven, monumenten en musea kom je ook gewone mensen tegen die nog dagelijks met deze oorlog te maken hebben.

Zo kwam ik ook bij de Pond Farm en Stijn Butaye de bezieler van het museum en tank in Langemark-Poelkapelle.
Daar kwam ik op het idee bodemvondsten uit WW 1 en vooral helmen te verwerken in glas samen met trench art obussen.
45 jaar revalideerde ik mensen, waarvan ik reeds 25 jaar de glaskunst beoefen. Het moment is aangebroken om mijn grootvader te eren, en dit met mijn uniek glaswerk.

Momenteel ben ik eveneens op verkenningstocht rond Bastogne, waar ik verscheidene mensen kon spreken, en hun verhalen tijdens de slag der Ardennen mocht aanhoren.

Alzo kan ik nieuwe inspiratiebronnen ontdekken, om mijn Glaswerk te ondersteunen.
 
Neem gerust een kijkje op mijn website voor meer info.
 
Robert Breyne /  11 oct 1947 / Kleinzoon of Karel De Ceulaer

 
lamp1