Sint-Juliaan 14-18

kerk

“St-Julien” of Sint-Juliaan is een dorpje (gehucht) dat pas over West-Europa bekend werd door de Eerste Wereldoorlog. Toen het zoals vele andere dorpen plots niet meer bestond. Volgens de vele foto’s op de website zal je zien dat Sint-Juliaan niet meer te herkennen was, er bleven slechts maar enkele stenen over in een grote modderpoel(kleigrond).

In het bekende bos ‘Kitchener’s Wood’, hielden de Canadese strijdkrachten stand tegen de Duitsers tijdens de eerste gasaanval op Ieper. Op 22 april 1915 zagen de Canadese soldaten pijpen boven de Duitse loopgraven uitsteken. Om 17:00 uur steeg uit de Duitse loopgraven het gele gas,… . Sint-juliaan heeft heel wat meegemaakt als klein dorpje, nu kun je het Canadees Monument of ‘De Canadien’ bezoeken op Kerselaere kruispunt en het Kitchenerswood monument aan de wijngaardstraat. Een belangrijke slag die niet mag vergeten worden door deze monumenten!

 

kerk
De kerk bestond voor de oorlog uit 2 beuken, nu uit 3.

 

Verschillende mensen kwamen in de loop van 1919 op Sint-Juliaan maar niemand had echter de moed om met de heropbouw te starten. Verschillende gezinnen zijn zo definitief uit Sint-Juliaan weggebleven. Het was zeker geen pretje om in het dorp de nacht door te brengen bij het licht van de maan, terwijl allerlei ongure individuen in de omgeving rondzwieren. Ze begonnen toen met het bouwen van noodbarakken zoals eentje die nog is blijven staan in de roeselarestraat bij Hindou Farm. Het eerste gezin dat het aandurfde om terug te keren naar het dopt was de familie Cylard Vanderjeugd-Crevits Leontine in 1920. Vanaf dit moment groeide de bevolking terug aan. Zuster Clémence die in oktober 1914 meevluchtte naar Sint-Jan-Ter-Biezen was op 1 oktober 1921 terug op post om de school weer op dreef te helpen, Arsène Marant, een groot man in Sint-Juliaan en eigenaar van de ‘De Pondfarm’ hielp met het opbouwen van de kerk, hij kwam ook als een van de eerste terug naar het dorp.
Met dank aan iedereen die ons hebben geholpen met het bezorgen van nuttige info of die een handje hebben toegestoken om deze website te kunnen verwezenlijken. Alvast bedankt voor het bezoeken van deze website hopelijk zal u op deze manier het dorpje Sint-Juliaan tijdens ‘14-‘18 nooit vergeten.

Stijn Butaye