Kitchener's Wood

kitchener

Kitchener’s Wood 22 april 1915


In de middeleeuwen was een groot deel van onze streek bebost. Rond 1900 was van dit reusachtige woud nog weinig overgebleven in Langemark. Te Sint-Juliaan reste enkel nog het "Wijngaardbos", een Eikenbos. Het begon allemaal toen de Fransen in 1914 St-Juliaan bezetten. In het nabij gelegen Wijngaardbos gelegen tussen de Wijngaardstraat, Bruine Broekstraat en Peperstraat, werd een Franse post geïnstalleerd die de naam "Bois des cuisiniers" kreeg. Letterlijk vertaald "koksbos".Daar vonden de Fransen onderdak en legden ze voorraadplaatsen aan. De Britten en Canadezen vertaalden dit als Kitchener's Wood naar Lord Kitchener, die van 1914 tot 1916 minister van oorlog van het Verenigd Koninkrijk was. In Kitchener's Wood hielden de Canadese strijdkrachten stand tegen de Duitsers tijdens de eerste gasaanval op Ieper. Op 22 april 1915 zagen de Canadese soldaten pijpen boven de Duitse loopgraven uitsteken. Om 17:00 uur steeg uit de Duitse loopgraven een geelgroene nevel op. De Duitsers hadden 5.730 gasflessen met chloorgas opengedraaid, dat langzaam naar de Franse linie toedreef. Bij de Fransen ontstond paniek toen de gaswolk hen bereikte. Ze vluchtten naar Ieper over het kanaal en via de Brugseweg door Sint-Juliaan. Heel wat soldaten kwamen echter niet weg. Grepen in doodsangst naar hun keel en vielen ten slotte hulpeloos neer om een vreselijke dood te sterven. Duitse infanteristen kropen kort na de aanval uit hun loopgraven en liepen door het 6 kilometer brede gat dat in de frontlinie was ontstaan. Een uur later werd Langemark veroverd en trokken de Duitsers richting Pilkemridge en Kitchener's Wood. De hele oorlog door zou het bos een moeilijk te nemen stelling blijven maar van het bos zelf bleef na de oorlog weinig over.
Het twee meter hoge monument staat in de nabijheid van het vroegere Kitchener's Wood, langs de Wijngaardstraat. Op het voetstuk van gladgewreven stenen hangt een bordje met een historische situering, hierin werd een fles gestoken met al de namen op van de leerlingen uit de vrije basisschool en wat uitleg over het monument en kitchener’s wood. Uit het voetstuk rijzen getailleerde stenen die symbool staan voor de stukgeschoten bomen van het bos. in een boog rond een eikenblad met daarop een eikel. Dit is het insigne van de twee bataljons die hier de eerste geallieerde tegenaanval inzetten na de gasaanval van 22 april 1915. Het gedenkteken werd in het voorjaar 1997 onthuld. Het initiatief voor de plaatsing ervan kwam van de Vrije Basisschool Sint-Juliaan, die reeds jaren met het Canadian-Scottish verbroederd is.
Jef Dekeyser ontwierp het monument en stond in voor de uitvoering ervan. Ignace Bentein hielp het geheel mee realiseren.Het monument kunt u terugvinden in de Wijngaardstraat ter hoogte van het betonbedrijf Bentein.